Εξεταστική: 'Παραμύθια' λέει ο Άδωνις για την φερόμενη μίζα των 2 εκατ. της Novartis | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Εξεταστική: 'Παραμύθια' λέει ο Άδωνις για την φερόμενη μίζα των 2 εκατ. της Novartis

Δημοσίευση: 3:32 μ.μ. | 8/2/18

Χαρακτήρισε μνημονιακή υποχρέωση την εντολή που έδωσε για αποπληρωμή της πολυεθνικής. Δήλωσε ότι επιθυμεί να δικαστεί αλλά δεν αποδέχτηκε να αρθεί η ασυλία του για την υπόθεση Novartis

Τις πρώτες του επίσημες απαντήσεις για τις κατηγορίες περί εμπλοκής του στο σκάνδαλο Novartis με μίζα 2 εκατ. ευρώ έδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας «παραμύθια της χαλιμάς» όσα του καταλογίζονται.

Ο κ. Γεωργιάδης κλήθηκε να απαντήσει στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας για τις καταγγελίες προστατευόμενου μάρτυρα που τον εμπλέκουν στο σκάνδαλο. Ειδικότερα, ρωτήθηκε εάν ισχύει ότι έλαβε 2 εκατ. ευρώ από την Novartis με αντάλλαγμα την επίσπευση της αποπληρωμής της εταιρείας με 65 εκατ. ευρώ από οφειλές του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη μαρτυρία η Novartis πληρώθηκε πρώτη από όλες τις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, χάρη στον κ. Γεωργιάδη.

Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ παραδέχτηκε ότι καταβλήθηκαν χρήματα στη Νοvartis αλλά όχι το ποσό των 65 εκατ. ευρώ. Δεν ξεκαθάρισε, όμως, τι ποσό δόθηκε. Τόνισε, επίσης, ότι προχώρησε στην καταβολή των χρημάτων λόγω «μνημονιακής υποχρέωσης» και συγκεκριμένα ότι δόθηκαν συνολικά 300 εκατ. ευρώ σε όλες τις φαρμακευτικές από τα 600 εκατ. ευρώ που όφειλε συνολικά το Δημόσιο. «Δεν υπήρξε καμία προνομιακή μεταχείριση. Όλη αυτή η ιστορία είναι παραμύθια της χαλιμάς» κατέθεσε στην Εξεταστική.

Ναι σε προανακριτική, όχι σε άρση βουλευτικής ασυλίας

Ο κ. Γεωργιάδης προκάλεσε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis λέγοντας ότι δεν φοβάται  το δικαστήριο. Όταν ρωτήθηκε, όμως, για το αν δέχεται την άρση της βουλευτικής ασυλίας του για την υπόθεση ο κ. Γεωργιάδης αρνήθηκε να συναινέσει. Να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών ακόμη και αν υπήρχε άρση της ασυλίας του δεν θα μπορούσε να δικαστεί σε φυσικό δικαστήριο. Όμως, άλλες νομικές ερμηνείες υποστηρίζουν ότι το αδίκημα της δωροδοκίας – για το οποίο εγκαλείται ο κ. Γεωργιάδης – δεν εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών καθώς γίνεται επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση Novartis

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών