Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Θάνου για Novartis | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Θάνου για Novartis

Δημοσίευση: 2:02 μ.μ. | 21/2/18

Θεσμικά ανεπίτρεπτη και νομικά εσφαλμένη η παρέμβασή της

Την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε η χθεσινή δήλωση της προϊσταμένης του Νομικού γραφείου του πρωθυπουργού περί έλλειψης αρμοδιότητας του Εφετείου Αθηνών να αναθέσει την υπόθεση σε ειδικό Εφέτη- Ανακριτή

Θεσμικά ανεπίτρεπτη και νομικά εσφαλμένη χαρακτηρίζει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων την χθεσινή παρέμβαση της Προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου τουΠρωθυπουργού Βασίλικής Θάνου, περί έλλειψης αρμοδιότητας του Εφετείου Αθηνών νααναθέσει την υπόθεση Novartis σε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή.

Σε ανακοίνωση της Ένωσης σημειώνεται ότι η παρέμβαση της κ.Θάνου είναι θεσμικά ανεπίτρεπτη, καθώς 'χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών". Παράλληλα, η θέση που εξέφρασε η κ.Θάνου κρίνεται από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ως νομικά εσφαλμένη 'τουλάχιστον ως προς την διαδικασία σύγκλησής της. Θυμίζουμε ότι ακριβώς όμοια ήταν η περίπτωση της «Χρυσής Αυγής» στην οποία το Εφετείο όρισε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή ενώ αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε Ανακριτής Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών'.

Στην ίδια ανακοίνωση οι Δικαστές και Εισαγγελείς επιτίθενται και κατά μερίδας του Τύπου, σημειώνοντας ότι 'είναι εντελώς ακατανόητες και στερούμενες κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή. Δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε Εφέτες-Ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι Ανώτεροι Δικαστές, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται από κανέναν η ικανότητα των Δικαστικών Λειτουργών του πρώτου βαθμού. Η επιλογή του Εφέτη-Ανακριτή γίνεται σύμφωνα με το Νόμο και με πλήρη διαφάνεια από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και είναι  ανήθικος και υποβολιμαίος οποιοσδήποτε υπαινιγμός διατυπώνεται από δημοσιογράφους. Σε κάθε περίπτωση η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους Δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις για την άσκηση ή μη του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος'.

πηγή

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση Novartis

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών