Γεννηματά: Η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν αντιμετωπίζεται με ψευτοπαλικαρισμούς | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Γεννηματά: Η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν αντιμετωπίζεται με ψευτοπαλικαρισμούς

Δημοσίευση: 7:32 μ.μ. | 26/2/18

Τα εθνικά θέματα και κυρίως η όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποίησε το Κίνημα Αλλαγής

Σε παρέμβαση για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο προχώρησε η Φώφη Γεννηματά, ζητώντας συνεννόηση και τη μέγιστη δυνατή ομοψυχία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, καταλογίζοντας ευθύνες σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία για καλλιέργεια κλίματος πόλωσης και διχασμού

Τα εθνικά θέματα και κυρίως η όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποίησε το Κίνημα Αλλαγής, υπό την Φώφη Γεννηματά και στην οποία συμμετείχαν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Βασίλης Κεγκέρογλου, Παύλος Χρηστίδης, Μανώλης Όθωνας, Πολίνα Λάμψα και Γιάννης Μεϊμάρογλου.

Τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τουρκική προκλητικότητα όχι απλά δεν θα υποχωρήσει, αλλά αντίθετα θα αυξηθεί στην περιοχή. Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμούν ότι για να κοπεί ο «βήχας» του Ερντογάν χρειάζεται η κυβέρνηση να διεθνοποιήσει το ζήτημα, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά τις τουρκικής πλευράς, κατά την Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου.

Το Κίνημα Αλλαγής, επίσης, θεωρούν ότι η πόλωση στην οποία ποντάρουν πολιτικά τόσο η κυβέρνηση, αλλά όσο και η Νέα Δημοκρατία, δεν βοηθά τη χώρα σε μια τόσο δύσκολη για τα εθνικά θέματα συγκυρία.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «η επιθετικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται επικίνδυνα. Παραβιάζει κάθε αρχή διεθνούς δικαίου. Αγνοεί επιδεικτικά τις αρχές και τοποθετήσεις της Ε.Ε. Περιφρονεί ακόμη και την τελευταία δήλωση αλληλεγγύης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς Ελλάδα και Κύπρο».

Παράλληλα, ζήτησε αποφασιστική αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, χωρίς όμως «ψευτοπαλικαρισμούς».

«Η συγκυρία απαιτεί τη μέγιστη ομοψυχία και συνεννόηση που δυστυχώς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δυναμιτίζουν καλλιεργώντας την πόλωση και τον διχασμό.

Μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει αποφασιστικά με υπεύθυνο τρόπο.

Οφείλει να επιδιώξει συγκεκριμένα μέτρα και δεσμεύσεις για την προστασία των Ελληνικών συμφερόντων και τον εξαναγκασμό της Τουρκίας σε συμπεριφορά σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας.

Η Τουρκία δεν θα πρέπει να λησμονεί ποτέ, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προστατεύονται από τις Συνθήκες της.

Καλούμε την κυβέρνηση να ζητήσει η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαρτίου στη Βάρνα, να πραγματοποιηθεί με διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή (τουλάχιστον σε μέρος αυτής) της Ελλάδας και Κύπρου προκειμένου να καταλήξει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς Τουρκίας.

Υπενθυμίζουμε τις δυνατότητες που το ευρωπαϊκό κεκτημένο παρέχει για την προστασία των ελληνικών συνόρων περιλαμβανομένης και της δυνατότητας ενεργοποίησης της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής που υποχρεώνει τα κράτη μέλη της Ένωσης να στηρίξουν την Ελλάδα με όλα τα μέσα.

Αυτό που δεν επιτρέπεται αυτή τη στιγμή είναι η αδράνεια.

Απαιτείται κινητοποίηση και εγρήγορση», κατέληξε η Φ. Γεννηματά.

Αντώνης Γκιόκας, φωτογραφία: SOOC

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών