Η Άγκυρα βάζει «φρένο» στην Κύπρο για τους υδρογονάνθρακες: Δεν θα επιτρέψουμε «μονομερείς» ενέργειες | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Η Άγκυρα βάζει «φρένο» στην Κύπρο για τους υδρογονάνθρακες: Δεν θα επιτρέψουμε «μονομερείς» ενέργειες

Δημοσίευση: 6:29 μ.μ. | 22/2/18

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Κύπρου να πραγματοποιήσει «μονομερή» έρευνα στον θαλάσσιο χώρο στο ανατολικό τμήμα του νησιού, προειδοποιεί ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπράακ Αλμπαϊράκ

Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την αναζήτηση υπεράκτιων υδρογονανθράκων, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

«Όσο δεν παράγεται μια συγκεκριμένη και ορθολογική λύση, πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί», ανέφερε ο Αλμπαγουκ και πρόσθεσε: «αν διεξαχθεί μονομερής εξερεύνηση, η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει»

Για δύο εβδομάδες, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει ακινητοποιημένο. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η διάτρηση αγνοεί τα δικαιώματα των απομονωμένων Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε την Πέμπτη ότι η διάτρηση στη συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί εάν τα τουρκικά ναυτικά σκάφη συνεχίσουν να παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο.

Ωστόσο, ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προγραμματισμένες διερευνητικές γεωτρήσεις σε άλλες περιοχές.

Την ίδια ώρα, ο CEO της εταιρείας, τόνισε ότι η ENI πιθανότατα θα αποσύρει το γεωτρύπανο από την περιοχή, χωρίς ωστόσο, όπως ανέφερε, να τερματίσει ολοκληρωτικά τα σχέδια για έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών