Κουβέλης: Ώρα αναθεώρησης για την ευθύνη των υπουργών | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Κουβέλης: Ώρα αναθεώρησης για την ευθύνη των υπουργών

Δημοσίευση: 2:16 μ.μ. | 8/2/18

Στα προβλήματα που προκύπτουν στην διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis σε ό,τι αφορά τις τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Φώτης Κουβέλης

“Πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 86 ώστε κάθε πολιτικός να κρίνεται δικαστικά, όπως ο κάθε πολίτης” δήλωσε, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, ο πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Όπως σημείωσε, το εν λόγω άρθρο του Συντάγματος “λέει με ευθύ και ξεκάθαρο τρόπο ότι μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη εναντίον όλων εκείνων που έχουν διατελέσει ή διατελούν μέλη της κυβέρνησης για ποινικά αδικήματα που έγιναν ή τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως ο νόμος ορίζει”, και πρόσθεσε πως πέραν της ενεργοποίησης του άρθρου 86, μπορεί να δημιουργηθεί μια εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, όπως αυτή που διεξάγεται για την υγεία, είτε και ειδικότερα για μια υπόθεση, όπως αυτή της Novartis, προκειμένου εκεί να διαγνωστούν, αν υπάρχουν, οι ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, προκειμένου μετά, και μέσω αυτής της διαδικασίας, να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86.

Απαντώντας στο αν η άρση της ασυλίας των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα, ο κ. Κουβέλης, υπογράμμισε ότι  αυτό αφορά περισσότερο στο ηθικό κομμάτι της υπόθεσης.

Εξήγησε, εν κατακλείδι, ότι “είναι μια ρύθμιση του άρθρου 86 η οποία έχει ανάγκη μιας συστηματικής ερμηνείας και λέει ότι αν για τον οποιονδήποτε λόγο στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά τη δίωξη των προσώπων, μπορεί η Βουλή ύστερα από αίτηση του ιδίου ή του κληρονόμου του, να ζητήσουν να συσταθεί ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας. Εκείνο που τίθεται είναι το αν εν προκειμένω η παράγραφος αυτή μπορεί να έχει εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση”.

πηγή

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση Novartis

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών