Λαοθάλασσα στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό (φωτο -βιντεο) | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Λαοθάλασσα στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό (φωτο -βιντεο)

Δημοσίευση: 2:18 μ.μ. | 4/2/18

Παλμός, πανό και συνθήματα - Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή, την περιοχή του Συντάγματος ασφυκτικά γεμάτη και κόσμο να εξακολουθεί να καταφτάνει στο κέντρο της Αθήνας είτε από κοντά είτε από άλλες πόλεις της Ελλάδας, αρχίζει σε λίγη ώρα το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό.
Κρατώντας πανό με μηνύματα για την ονομασία της Μακεδονίας, φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας, οι διαδηλωτές δίνουν ήδη το στίγμα τους ενώ στον γερανό, πάνω στην πλατεία Συντάγματος, έχει υψωθεί τεράστια ελληνική σημαία.


Οι συμμετέχοντες έφτασαν στην Αθήνα από νωρίς το πρωί, με πλοία και πούλμαν, από πολλά μέρη της Ελλάδας, και στις 2 αναμένεται να αρχίσουν οι επίσημες ομιλίες. Κεντρικοί ομιλητές είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.


Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη είναι και η παρουσία Κρητών αλλά και απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη.


Οι παριστάμενοι αποθέωσαν, νωρίτερα, τους Εύζωνες, σε μια εξαιρετικά εντυπωσιακή αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με την μπάντα να παίζει το «Μακεδονία Ξακουστή».Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο κέντρο της Αθήνας ενώ από τις δέκα το πρωί έχουν κλείσει οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο.


Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Από χθες το βράδυ απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στους παρακάτω δρόμους ενώ σταδιακά η κυκλοφορία διακόπτεται σταδιακά από τις 6 το πρωί σήμερα, σύμφωνα με την αστυνομία, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου και συγκεκριμένα κατά μήκος και γύρω από τους παρακάτω δρόμους:

-28ης Οκτωβρίου - Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο

-Χαλκοκονδύλη , στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της Πλ. Κάνιγγος

-Σόλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο

-Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο

-Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο

-Πλατεία Συντάγματος

-Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου

-Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς) , στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας

-Αθηνάς , σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο

-Ερμού , στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς)

-Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο

-Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της

-Λ. Βασ. Αμαλίας , σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο

-Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο

-Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Αθ. Διάκου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο

-Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο

-Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο

-Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο

-Γέλωνος , στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη

-Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας

-Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας

-Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο

-Ιπποκράτους, σε όλο το μήκος της

-Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας

-Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

-Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

-Λ. Κατεχάκη , στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Πίνδου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

-Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας

-Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Τα πούλμαν που μεταφέρουν πολίτες από άλλες πόλεις της Ελλάδας, που έρχονται στην Αθήνα για το συλλαλητήριο, θα σταθμεύσουν σε τρία σημεία:

-Στο πάρκινγκ του μετρό στη Λεωφόρο Συγγρού

-Στο γήπεδο του Badminton στο Γουδί

-Στο γήπεδο του Ταε κβον ντο στο Φάληρο.

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη

Με κείμενό τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι άνθρωποι που «χτύπησαν» χθες στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, πετώντας μπογιές στο εξωτερικό του και γράφοντας το σύνθημα «Η ιστορία σου ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της πλατείας Συντάγματος» ανέλαβαν την ευθύνη.

Στο σύντομο κείμενο, που υπογράφεται «αναρχικές/αναρχικοί», αναφέρουν: «ο Μίκης θα είναι αύριο κεντρικός ομιλητής στο “συλλαλητήριο για το Μακεδονικό”, παίρνοντας θέση στην ανασυγκρότηση του εθνικού κορμού, μαζί με όλο τον εθνικιστικό, πατριωτικό συρφετό, την ίδια ώρα που η επίθεση στους “από τα κάτω” εντείνεται με αντιαπεργιακούς νόμους, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών κλπ συμβάλλοντας στην γενικότερη υποτίμηση των ζωών μας…».


Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Σήμερα το μεσημέρι μερικές συντρόφισσες και σύντροφοι παρεμβήκαμε στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, γράφοντας στην πρόσοψη: “Η ιστορία σου ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της πλατείας Συντάγματος”. Στη συνέχεια πετάξαμε μπογιές και αποχωρήσαμε.

Ο Μίκης θα είναι αύριο κεντρικός ομιλητής στο “συλλαλητήριο για το Μακεδονικό”, παίρνοντας θέση στην ανασυγκρότηση του εθνικού κορμού, μαζί με όλο τον εθνικιστικό, πατριωτικό συρφετό, την ίδια ώρα που η επίθεση στους “από τα κάτω” εντείνεται με αντιαπεργιακούς νόμους, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών κλπ συμβάλλοντας στην γενικότερη υποτίμηση των ζωών μας…

ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

αναρχικές/αναρχικοί».

«Είμαι ήρεμος και έτοιμος» σχολίασε πάντως ο ίδιος, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του. Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμά του για τον κόσμο, απάντησε: «Να μην πτοηθούν. Να αυξήσουν την θέληση, τον θυμό, την αποφασιστικότητα και την ορμητικότητά τους».

Αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή ίδια ώρα αντιφασιστική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, με συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της αριστεράς να έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια περίπου από τις 12.

Με κεντρικό σύνθημα «καμία ανοχή σε εθνικισμό και φασισμό» οι συγκεντρωμένοι διαδηλώνουν ενάντια στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό που αρχίζει κι επίσημα σε λίγη ώρα στο Σύνταγμα καθώς, όπως υποστηρίζουν, «η εθνικιστική κινητοποίηση όχι μόνο δεν αποτελεί κάποια μπερδεμένη και συγχυσμένη συνέχεια του αντιμνημονιακού αγώνα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για μια αστική αντιεξέγερση από την οποία οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι απανταχού ακροδεξιοί καθώς και η φασιστική τους πτέρυγα».

Βίντεο - φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος, πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών