Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Καλά τα νέα για την Ελλάδα λέει ο Σεντένο | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Καλά τα νέα για την Ελλάδα λέει ο Σεντένο

Δημοσίευση: 9:53 μ.μ. | 19/2/18

Τέλος στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης. Οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν σε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα και το Eurogroup στρέφεται τώρα στην τελική αξιολόγηση του προγράμματος, σημειώνει ο πρόεδρος του Eurogroup

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, στο οποίο η Αθήνα ανέμενε εξελίξεις αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης 5,7 δις ευρώ.

Για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολογησης μένουν ανοιχτά, η ολοκλήρωση των οποίων δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών.
Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο
«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ.

Τέλος, τόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.

«Καλά τα νέα για την Ελλάδα. Ανταποκρίθηκαν σε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα και το Eurogroup στρέφεται τώρα στην τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί πέραν του προγράμματος» ανέφερε επιπλέον μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Σεντένο, σε ανάρτησή του στο twitter.

Τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν

Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης που είχε διαρρεύσει από νωρίς στις Βρυξέλλες, 108 από τα 110 προαπαιτούμενα που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup Φεβρουαρίου έχουν υλοποιηθεί. Παρόλο που η έκθεση αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει συγκεκριμένες προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τα δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα, αυτά «αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες» αφού δεν «επαφίενται στην διακριτική ευχέρεια των ελληνικών Αρχών».

Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θέματα που περισσότερο ως «τεχνικά» χαρακτηρίζονται από τους θεσμούς.

Η έκπληξη Λε Μερ

Την έκπληξη έκανε κατά την είσοδο στο eurogroup, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε άμεσες εξελίξεις για το ελληνικό πρόγραμμα. «Πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και γι' αυτό κοιτάμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες. Πιστεύω ότι είναι ένα καλό νέο γιατί δείχνει ότι δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, προσθέτοντας ότι  «πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια τους επομένους μήνες, καθένας από την πλευρά του για να ολοκληρώσουμε αυτή την οριστική ρύθμιση».

Ένταση μεταξύ Τσακαλώτου - Ντράγκι

Ένταση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ του Έλληνα ΥΠΟΙΚ και του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από το Eurogroup, οι δύο άνδρες ξεκίνησαν να συζητούν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το τι σημαίνει η «εύρυθμη λειτουργία τους», που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση. Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά, ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκεί ήταν που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ύψωσε τους τόνους και ακολούθησε μια έντονη στιχομυθία που είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ για λίγο από την αίθουσα.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών