Παρέμβαση των δικηγόρων για την υπόθεση Novartis | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Παρέμβαση των δικηγόρων για την υπόθεση Novartis

Δημοσίευση: 2:19 μ.μ. | 25/2/18

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους

Με την παραδοχή ότι «η ορθή απονομή της δικαιοσύνης και η διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που άγονται ενώπιόν της, πρέπει να είναι απαίτηση όλων μας» η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
παίρνει θέση για τις τρέχουσες εξελίξεις αμφισβητώντας, παράλληλα, τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας οι τρεις μάρτυρες στην υπόθεση Novartis.

Σε ανακοίνωση τους οι δικηγόροι διαπιστώνουν ότι «υπό την πίεση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών, όπως η τρομοκρατία, η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, η ευρωπαϊκή και η ελληνική έννομη τάξη δυστυχώς έχουν αποδεχθεί ότι μπορεί να κάμπτονται βασικές δικαιοκρατικές αρχές στο όνομα της αποτελεσματικής ποινικής καταστολής» σημειώνοντας πως «η ελληνική έννομη τάξη αποκλίνει περαιτέρω από τις επιταγές του ευρωπαϊκού δικαίου και της νομολογίας του ΕΔΔΑ, για τις προϋποθέσεις και τον βαθμό επιτρεπτής αποδεικτικής αξιοποίησης των καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος διαχωρίζει τον προστατευόμενο μάρτυρα που κινδυνεύει η ζωή του με τον «κρυφό» μάρτυρα «που μπορεί να προβαίνει ανέλεγκτα σε καταθέσεις, χωρίς δυνατότητα ελέγχου της αξιοπιστίας του και χωρίς συνέπειες για τον ίδιο».

Όπως σημειώνει «ο θεσμός του «κρυφού» μάρτυρα είναι αντίθετος με τις αρχές του νομικού μας πολιτισμού, προσβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης δίκης».

Παράλληλα, αποδοκιμάζει τις επιχειρούμενες παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη υπογραμμίζοντας πως «θεσμικοί και μη παράγοντες, επανειλημμένα και διαχρονικά επιχειρούν παρεμβάσεις στην ελληνική δικαιοσύνη με σκοπό τον επηρεασμό της, ιδίως σε υποθέσεις μείζονος σημασίας. Τέτοιες ενέργειες αποδοκιμάζονται κατηγορηματικά από το σύνολο του νομικού κόσμου».

Την ίδια ώρα παρατηρεί ότι «μεμονωμένοι δικαστικοί λειτουργοί με πράξεις ή παραλείψεις τους δίνουν δικαιώματα για αρνητικές κρίσεις ως προς την ορθή απονομή της δικαιοσύνης».

«Η ελληνική δικαιοσύνη δεν πρέπει να εμπλέκεται (και να την εμπλέκουν) σε πολιτικές σκοπιμότητες ή σε εξυπηρετήσεις οποιασδήποτε μορφής συμφερόντων. Πρέπει, μακριά από οποιαδήποτε παρέμβαση, εσωτερική ή εξωγενή, να επιτελέσει απερίσπαστα το έργο της, όπως το Σύνταγμα και οι νόμοι επιτάσσουν. Με αυστηρή τήρηση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων, χωρίς νομικούς ακροβατισμούς, που επιτρέπουν αμφισβητήσεις και δημιουργούν σκιές» επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος .

πηγή

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση Novartis

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών