ΠΓΔΜ - δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία στο πλευρό του Ζάεφ για συμφωνία με την Ελλάδα | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

ΠΓΔΜ - δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία στο πλευρό του Ζάεφ για συμφωνία με την Ελλάδα

Δημοσίευση: 11:17 μ.μ. | 2/2/18

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα η πλειοψηφία των πολιτών της πΓΔΜ και ιδιαίτερα η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών πολιτών της χώρας στηρίζει την κυβέρνηση Ζάεφ για επίλυση της διαφωνίας με την Ελλάδα στο ονοματολογικό

Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και σύμφωνα με αυτήν το 61% των ερωτηθέντων εκφράζει την υποστήριξή του σε μια συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με το 43% να εκφράζει την απόλυτη υποστήριξή του στην κυβέρνηση Ζάεφ για συμφωνία, ενώ το 18% να είναι θετικό στην υποστήριξη της κυβέρνησης.

Συνολικά το 50% των Σλάβων (απόλυτη υποστήριξη εξέφρασε το 30% και θετικό για υποστήριξη απάντησε το 20% των ερωτηθέντων) δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν αλλαγή στην ονομασία χάριν της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ σε ό,τι αφορά τους Αλβανούς της μειονότητας στη γείτονα χώρα, η συντριπτική πλειοψηφία, το 95% συνολικά, θα υποστήριζε αλλαγή του ονόματος (απόλυτη υποστήριξη εξέφρασε το 84% και θετικό για υποστήριξη απάντησε το 11%).

Στην ερώτηση εάν «η αλλαγή ονόματος θα άλλαζε το νόημα του τι είναι η ‘’Μακεδονία’’ και ο ‘’Μακεδονικός λαός’’», το 34% απάντησε ότι η αλλαγή θα άλλαζε «εντελώς» το νόημα, το 19% απάντησε ότι θα άλλαζε «μερικώς» το νόημα, 33% απάντησε ότι δεν θα άλλαζε καθόλου το νόημα και 4% απάντησε ότι δεν θα άλλαζε «μερικώς» το νόημα.

Το 60% των Σλάβων δηλώνουν ότι η ταυτότητα θα άλλαζε μετά την αλλαγή του ονόματος, με το 40% εξ αυτών να δηλώνει ότι θα άλλαζε «εντελώς» και το 20% να απαντά ότι θα αλλάξει «μερικώς». Το 35% πιστεύει ότι η «μακεδονική ταυτότητα» δεν θα αλλάξει καθόλου με την αλλαγή της ονομασίας.

Το 30% των Αλβανών θεωρούν ότι η ταυτότητα θα άλλαζε μετά την αλλαγή του ονόματος, με το 13% εξ αυτών να δηλώνει ότι θα άλλαζε «εντελώς» και το 17% να απαντά ότι θα αλλάξει «μερικώς». Το 48% εκτιμά ότι η «μακεδονική ταυτότητα» δεν θα αλλάξει καθόλου με την αλλαγή της ονομασίας.

H τηλεφωνική δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα 19-26 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων από την M-Prospect για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Societas Civilis.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών