Ποινές στους δημόσιους φορείς που δεν θα δίνουν τα διαθέσιμα τους στην Τράπεζα της Ελλάδας | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Ποινές στους δημόσιους φορείς που δεν θα δίνουν τα διαθέσιμα τους στην Τράπεζα της Ελλάδας

Δημοσίευση: 5:51 μ.μ. | 28/2/18

Ακόμη και αυτό το σενάριο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενοποίηση των τραπεζικών διαθεσίμων του δημοσίου

Πίεση που μπορεί να φτάσει έως και την επιβολή κυρώσεων σε όσους φορείς επιμένουν να αρνούνται να περάσουν τα τραπεζικά τους διαθέσιμα ετοιμάζεται να ασκήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποχωρώντας από τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών για τη δημοσιονομική διαχείριση τόνιζε ότι η ενοποίηση των τραπεζικών διαθεσίμων του συνόλου του δημοσίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Στην κατεύθυνση αυτή τόνιζε ότι εξετάζεται ακόμη και η νομοθετική ρύθμιση με την οποία όσοι αρνούνται να μεταβιβάσουν το αποθεματικό τους στο λογαριασμό κοινής διαχείρισης της ΤτΕ θα είναι αντιμέτωποι με ποινές.

"Η ισχύουσα διάταξη είναι λίγο θολή" ανέφερε η ίδια πηγή προσθέτοντας πως "πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει το κράτος που βρίσκονται τα διαθέσιμά του".

Σύμφωνα με πληροφορίες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη προχωρήσει σε πράξεις repos της τάξεως των 4 δισ. ευρώ από διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων υπάρχει ακόμα ένα ποσό της τάξεως των 5 δισ. ευρώ σε διάφορους φορείς το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί. Η απόδοση των repos για τους φορείς προσεγγίζει το 3%.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση ένα ποσό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ από διαθέσιμα φορέων γενικής κυβέρνησης θα ενταχθεί στο "μαξιλάρι" διαθεσίμων εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών