Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Ελλάδα να προστατέψει τις γυναίκες στις φυλακές | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Ελλάδα να προστατέψει τις γυναίκες στις φυλακές

Δημοσίευση: 12:19 π.μ. | 1/2/18

Σε θέματα που αφορούν τις γυναίκες στις φυλακές αναφέρεται ενδιάμεσο ενημερωτικό σημείωμα της Επιτροπής (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε αυτές τις ημέρες στην δημοσιότητα

Τα θέματα που καλύπτει η Επιτροπή στο ενημερωτικό σημείωμα είναι η κατάλληλη διαμονή σε μονάδες μόνο για γυναίκες με επαρκή πρόληψη από πιθανές παρενοχλήσεις, ίση πρόσβαση στις δραστηριότητες, επαρκής υγιεινή και υγειονομική περίθαλψη, φροντίδα προ και μετά τον τοκετό, φροντίδα παιδιών που γεννιούνται στη φυλακή, δυνατότητα παραμονής με των μικρών παιδιών με τη μητέρα στη φυλακή με πρόσβαση σε προσχολικές δομές, διαχείριση της ομαλής μεταβίβασης του παιδιού από τη διαμονή στη φυλακή σε προσχολική ηλικία στην κοινωνία, στελέχωση και κατάρτιση των φυλακών και του προσωπικού των φυλακών με ευαισθησία στο φύλο, διεξαγωγή σωματικής έρευνας με ευαισθησία στο φύλο, επικοινωνία με τον έξω κόσμο και δυνατότητα επίσκεψης από μέλη της οικογένειας.

Επίσης γίνεται αναφορά στην Ελλάδα σχετικά με τη «διεξαγωγή σωματικής έρευνας των κρατούμενων και συμπεριφορές εκφοβισμού εκ μέρους των φυλάκων» και οι παραπομπές για την Ελλάδα αφορούν προγενέστερες εκθέσεις της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν το 2010 και το 2011.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει στις αρμόδιες διευθύνσεις των φυλακών πως πρέπει να αποφεύγονται «η λεκτική κατάχρηση και ο εκφοβισμός των κρατουμένων». Γενικότερα καλούνται οι ελληνικές αρχές να προστατεύουν τους φυλακισμένους από εσωτερικές διαμάχες μεταξύ τους και τυχόν τραυματισμούς λόγω σωματικής βίας. Γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως υπογραμμίζεται, θα πρέπει το προσωπικό να αναφέρει τέτοια συμβάντα και να είναι εκπαιδευμένο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί περιστατικά τέτοιας εμβέλειας.

Τέλος ζητάει από τις διευθύνσεις των φυλακών να υπάρχει πρωτόκολλο ιατρικής εξέτασης των κρατούμενων έπειτα «από κακομεταχείριση ή ισχυρισμό κακομεταχείρισης», το οποίο να διατίθεται στον κρατούμενο ή στον δικηγόρο του.

Οι σχέσεις μεταξύ προσωπικού και κρατούμενων θα πρέπει να είναι ισορροπημένες ώστε να διασφαλίζουν την ασφάλεια όλων, αναφέρεται στην έκθεση.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών