Το έθιμο της «Τζαμάλας» θα φωτίσει τη νύχτα της Αποκριάς στα Γιάννενα | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Το έθιμο της «Τζαμάλας» θα φωτίσει τη νύχτα της Αποκριάς στα Γιάννενα

Δημοσίευση: 2:02 μ.μ. | 17/2/18

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τα ξύλα, την άμμο και το κρασί

Από το μακρινό παρελθόν έρχεται το έθιμο της Τζαμάλας που δίνει στη νύχτα της Αποκριάς στα Γιάννενα τη δύναμη της φωτιάς. Στις γειτονιές της πόλης θα ανάψουν 67 μεγάλες φωτιές και οι ετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει.
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της κάθε γειτονιάς, σε συνεργασία με τον Δήμο, φροντίζουν για τα ξύλα, την άμμο και το κρασί.

Μεγάλοι κορμοί δένδρων και κούτσουρα τοποθετούνται στο κέντρο της πλατείας μέσα σε κύκλο από ψιλή άμμο και διάμετρο 6 τουλάχιστον μέτρα. Μόλις δύσει ο ήλιος, μετά τον εσπερινό της Κυριακής της Αποκριάς, ανάβουν οι φωτιές που καίνε μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την παγερή χειμωνιάτικη νύχτα, οι φλόγες ζεσταίνουν τις καρδιές, φωτίζουν τα πρόσωπα, ενώ τα κλαρίνα δίνουν τον τόνο της διασκέδασης με το κρασί και το τσίπουρο να ρέουν με αφθονία. Μικροί, μεγάλοι, μασκαρεμένοι, παραδίδονται σε ένα ξενύχτι, που κρατάει μέχρι το ξημέρωμα. Το γλέντι αρχίζει με χορούς αλλά και ζεστή φασολάδα. Από τις παρέες δεν λείπουν τα πειράγματα και οι ευρηματικές ατάκες, ενώ παλιότερα γινόταν ένα άτυπος διαγωνισμός για το ποια γειτονιά θα ανάψει την μεγαλύτερη φωτιά.

Πρόκειται για μια ιεροτελεστία εξαγνισμού και στηρίζεται στην πίστη ότι η φωτιά έχει την δύναμη να διώχνει το κακό. Με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει τον δικό της συμβολισμό. Επί Τουρκοκρατίας, ο χορός γύρω από τη φωτιά, έβγαζε τον πόθο των σκλαβωμένων για τη λευτεριά. Τότε, οι Γιαννιώτες, έπαιρναν ειδική άδεια από τη διοίκηση της πόλης για την τέλεση του εθίμου.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών