Βουλή: Ξεχωριστή ψηφοφορία για το καθένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα της Novartis | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Βουλή: Ξεχωριστή ψηφοφορία για το καθένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα της Novartis

Δημοσίευση: 5:24 μ.μ. | 20/2/18

Απορρίφθηκε η πρόταση ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης για μη προσωποποιημένη ψήφο για τους 10 εμπλεκόμενους. Πιθανότερο ενδεχόμενο η ψηφοφορία σε 10 κάλπες. Αύριο η οριστική απόφαση

Τη δυνατότητα να ψηφίσουν ξεχωριστά για το καθένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία της Novartis θα έχουν οι βουλευτές στην αυριανή μυστική ψηφοφορία για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το σκάνδαλο της Novartis.

Με ψήφους 14 έναντι 8 η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ενέκρινε την πρόταση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για μυστική ψηφοφορία κατά πρόσωπο (σε 10 ή 1 κάλπη) για τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Αντίθετα απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (υποστηρίχθηκε και από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων) για να μπουν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και οι 10. Υπέρ της πρότασης του Προέδρου της Βουλής τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ.

Πάντως, το θέμα του αν θα στηθούν 10 κάλπες ή 1  θα κριθεί οριστικά αύριο. Και αυτό γιατί υπάρχει η δυνατότητα να  στηθεί μόνον μια κάλπη σε περίπτωση που οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία που είναι ταυτόχρονα και βουλευτές δηλώσουν από μόνοι τους ότι αυτοεξαιρούνται από το δικαίωμα ψήφου. Πάντως, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούν οι βουλευτές να επιλέγουν ξεχωριστά «ναι», «όχι», «παρών» ή «λευκό» για καθέναν από τους 10.

Στα ψηφοδέλτια θα αναγράφονται επίσης τα τρια καταγγελόμενα αδικήματα που αφορούν τους 10 (δωροδοκία, δωροληψία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Βούτσης: Βάσει του κανονισμού η προσωποποιημένη ψηφοφορία για τους 10

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης υπογράμμισε επίσης ότι η απόφαση για προσωποποιημένη ψηφοφορία βασίζεται στον Κανονισμό της Βουλής. Ανέφερε, πάντως, ότι δεν ζήτησε εγγράφως τη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το θέμα. Όμως αποκάλυψε ότι συζήτησε ο ίδιος με τον επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου καθηγητή Κ. Μαυριά ο οποίος του δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με την πρόταση για 10 κάλπες.

Ένα μήνας η διάρκεια εργασιών της Προανακριτικής για τη Novartis

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής η προανακριτική για τη Novartis θα έχει 21 μέλη (10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 5 βουλευτές της ΝΔ και ένας από καθένα από τα υπόλοιπα κόμματα). Στην προανακριτική θα δοθεί αρχικά προθεσμία ενός μήνα για να εκδώσει το πόρισμα της σχετικά με το σκάνδαλο. Πάντως, είναι πολύ πιθανό μετά την παρέλευση του μήνα να ζητηθεί παράταση εργασιών της προανακριτικής.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση Novartis

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών