Βουλιάζει ο τόπος στη νότια Ηλεία – Κόπηκαν δρόμος και νεκροταφείο στην Αρήνη (φώτο) | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Βουλιάζει ο τόπος στη νότια Ηλεία – Κόπηκαν δρόμος και νεκροταφείο στην Αρήνη (φώτο)

Δημοσίευση: 1:35 μ.μ. | 3/3/18

Σε εξέλιξη κατολισθήσεις και καθιζήσεις

Κατολισθήσεις και καθιζήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ως φαινόμενα σχεδόν σε όλη τη νότια Ηλεία. Μετά τα σοβαρά προβλήματα στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, ο δήμος Ζαχάρως βρίσκεται στο επίκεντρο. Την Τετάρτη βούλιαξε ο δρόμος για τους Ταξιάρχες,
χθες επιδεινώθηκε και βούλιαξε ο δρόμος στην Αρήνη και μαζί και το νεκροταφείο του χωριού. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στον να αποκοπεί η Ζαχάρω από τα ορεινά χωριά του δήμου, όπως τα Ροδινά, η Μηλέα, το Χρυσοχώρι, η Μίνθη ή και πιο πέρα το Βρεστό.

Ο δρόμος εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας αρκετά μεγάλης περιοχής, οι κάτοικοι της οποίας πλέον αναζητούν, άλλες μακρύτερες διαδρομές, για να φτάσουν στην πόλη της Ζαχάρως. Απο χθες το απόγευμα ο δρόμος έκλεισε – παρά τις παρεμβάσεις με επιχωματώσεις που έγιναν – και όπως ανεπίσημα αναφέρθηκε πιθανότατα θα μείνει για αρκετό καιρό έτσι. Να επισημάνουμε πως και παλιότερα ο δρόμος είχε παρουσιάσει προβλήμτα, τα οποία εντάθηκαν προ δεκαημέρου, ενώ μετά και τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή την Τετάρτη, η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Μαζί με το δρόμο που βυθίστηκε, την ίδια τύχη έχει και το νεκροταφείο του χωριού με τους τάφους να παρασύρονται ή ακόμα πιο μακάβρια να ανοίγουν….


Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αρήνης, Νίκος Πρασσάς «…το νεκροταφείο έχει πάει δυο μέτρα κάτω, τα χωράφια έχουν συρρικνωθεί και ο αγροτικός δρόμος έχει μικρύνει. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα πρέπει να γίνει μια μελέτη για να δούμε σε ποιον παράγοντα οφείλεται η καθίζηση, τόσο στον δρόμο όσο και στο νεκροταφείο. Εδώ και ένα μήνα ο δρόμος κατολισθαίνει κάθε μέρα ένα με ενάμισι μέτρο. Όπως φαίνεται, αυτές οι λύσεις είναι πρόσκαιρες και δεν λύνουν το πρόβλημα. Μας βοήθησε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μητροπουλος και τον ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον” είπε ο κ. Πρασσάς. Όσο για την τύχη του δρόμου ανέφερε πως “… ο δρόμος θα κλείσει για τουλάχιστον 10 μέρες, όπως μας είπαν οι μηχανικοί της ΠΕ Ηλείας, και ευελπιστούμε να ανοίξει το συντομότερο γιατί ο κόσμος δεν θα έχε πρόσβαση να περάσει. Τουλάχιστον δέκα μέρες κλειστός. Για μένα θέλει είτε αερογέφυρα είτε άλλη χάραξη. Άλλη γιατρειά δεν παίρνει»…

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μηλέας Χρήστος Μάντεσης τόνισε από την πλευρά του πως «… δυστυχώς το πρόβλημα ξαναπαρουσιάστηκε στον δρόμο. Το γεωλογικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, για αυτό και δόθηκε εντολή από τους αρμόδιους μηχανικούς της και γεωλόγους της ΠΕ Ηλείας, σε συνεργασία με το ΑΤ Ζαχάρως, να διακοπεί η διέλευση σε όλα τα οχήματα, έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Η κυκλοφορία θα γίνεται από Ροδινά – Σχίνους ή από Χρυσοχώρι – Παλαιοχώρι -Αρτέμιδα».


“Όσο το φορτώνεις, τόσο θα φύγει” είπε ο Λάμπης Λαμπρόπουλος, κάτοικος Βρεστού. “Σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί ο δρόμος έπεσε ξανά, περισσότερο από ότι την περασμένη Τρίτη, που είχαμε το ίδιο φαινόμενο. Εγώ μένω στο Βρεστό και πλέον δεν έχουμε δρόμο για να κατέβουμε στη Ζαχάρω. Πρέπει να πάμε γύρω γύρω, από τη Μάκιστο και την Αρτέμιδα, δηλαδή 15 χλμ επιπλέον. Τα χωριά που τώρα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, είναι το Βρεστό, η Μίνθη, το Χρυσοχώρι, τα Μυρώνια, το Λογγό, η Μηλέα και η Αρήνη. Πρέπει να βρεθεί μια προσωρινή λύση -διέξοδος, για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Μέχρι να γίνουν οι μελέτες, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» σχολίασε.


Αλλά και οι κάτοκοι της Ζαχάρως έχουν πρόβλημα από την καθίζηση του δρόμου, καθώς τον χρησιμοποιούν για τις δουλειές τους στα γύρω χωριά είτε για άλλους λόγους. “Σήμερα πέρασα πρώτη φορά από δω, αλλά αυτό το πρόβλημα το βλέπαμε από το φθινόπωρο ότι θα προκύψει με μια νεροποντή. Πάμε στο χωριό για δουλειά και ελπίζουμε να μη μας πιάσει κακοκαιρία και έχουμε πρόβλημα και αποκλειστούμε” ανέφερε ο Νίκος Μπολιάρης, κάτοικος Ζαχάρως.


“Περνάμε συχνά από τον δρόμο για να πάμε στις κοινότητες για δουλειές, για αυτό και θα πρέπει να φτιαχτεί ο δρόμος όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο δρόμος έχει σοβαρό πρόβλημα καθίζησης και θα πρέπει να γίνει κάτι για να αντιμετωπιστεί, ώστε να μην αποκλειστούμε” είπε ο Γιώργος Κούνας, επίσης κάτοικος Ζαχάρως.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών