Παράταση της αγωνίας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

NEWS ALERT:

Παράταση της αγωνίας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία

Δημοσίευση: 9:46 π.μ. | 6/3/18

Η υπόθεση κινδυνεύει να τραβήξει σε χρόνο

Απορρίφθηκε χτες από την τουρκική Δικαιοσύνη το αίτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να αφεθούν ελεύθεροι έως τη δίκη τους, μετά τη σύλληψή τους από τουρκική περίπολο την Πέμπτη
στην παραμεθόριο του Εβρου κοντά στο χωριό Καστανιές, όπου φέρεται να είχαν περάσει σε τουρκικό έδαφος.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές Αδριανούπολης έως τη δίκη τους, η οποία δεν έχει ακόμα οριστεί, ενώ σύγχυση παραμένει και γύρω από το ακριβές κατηγορητήριο, με το οποίο θα οδηγηθούν σε δίκη τις επόμενες μέρες.

Είναι εμφανές από την πρώτη στιγμή ότι η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το γεγονός με φωτογραφίες και βίντεο, αλλά και με καθυστερήσεις. Η υπόθεση των δύο στρατιωτικών κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια υπόθεση που θα τραβήξει σε χρόνο, κάτι που φάνηκε από τις πρώτες κινήσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης.

«Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ihlas» ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δήλώσε: «Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί υποστήριξαν χτες ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης ότι ακολουθούσαν ίχνη στο χιόνι, με την υποψία ότι οι πατημασιές είχαν προκληθεί από μετανάστες ή διακινητές και υποστήριξαν ότι πήραν φωτογραφίες ώστε να δείξουν στους ανωτέρους τους τι είχαν κάνει. Υποστήριξαν, επίσης, ότι πέρασαν τα σύνορα αφότου χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

«Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο»

Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είπε χτες ότι «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και δη το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο, και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο πολιτικό και νομικό πρόβλημα».

Παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν βάζει ζήτημα συμψηφισμού των υποθέσεων των δυο ελλήνων αξιωματικών και των 8 τούρκων στρατιωτικών, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο ή φήμη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι, σχετικά με την υπόθεση των ελλήνων στρατιωτικών και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κυβέρνηση έχει απόλυτη εικόνα του ζητήματος και βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις δικαστικές εξουσίες της Τουρκίας, στο μεταξύ αξιοποιούμε όλες τις διπλωματικές οδούς» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως αυτό που προέχει είναι η επιστροφή των αξιωματικών στη χώρα.

«Το θέμα με την Τουρκία δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, πολλά δεν είναι πρωτοφανή», όμως «αυτό που ανησυχεί και προβληματίζει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι πως τα περιστατικά εμφανίζονται όλα μαζί», σημείωσε.

«Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία στην Τουρκία και εμείς από την πλευρά μας εξαντλούμε όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης», υπογράμμισε, και διαβεβαίωσε πως «εάν χρειαστεί, ο Πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει και στον πρόεδρο Ερντογάν και στον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ».

Προηγουμένως, ο νέος αν. υπουργός Αμυνας, Φ. Κουβέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι «είναι ένα θέμα για το οποίο έχουμε αναπτύξει αρκετές πρωτοβουλίες στο διπλωματικό επίπεδο και στο επίπεδο των στρατιωτικών ηγεσιών. Πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία φέρεται ότι αφορά στη διέλευση σε τουρκικό έδαφος δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Και λέω, φέρεται, διότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αποδειχθεί, σε κάθε περίπτωση, αυτή η διέλευση, εάν έχει συντελεστεί. Προφανέστατα δεν υπήρχε η πρόθεση, από την πλευρά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, να εισέλθουν παράνομα σε ξένο έδαφος».

Σημείωσε ακόμα ότι «δεν επιχειρεί κανένας να μπει σε ξένο έδαφος από πρόθεση, όταν έχει τα διακριτικά του, τη στολή του, τον οπλισμό του» και ότι «κάτω από άλλες καταστάσεις και άλλες σχέσεις με τη γείτονα χώρα, θα ήταν ένα περιστατικό που θα έμενε ως περιστατικό και τίποτε περισσότερο».

Σχετικά, τέλος, με το αν υπάρχει περίπτωση η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να συνδεθεί με το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, είπε: «Πιστεύω και ελπίζω ότι οι τουρκικές δικαστικές αρχές (...) θα δουν το περιστατικό στις πραγματικές του διαστάσεις. Θέλω να πιστεύω ότι θα αποφευχθεί (...) ο οποιοσδήποτε άλλος συμψηφισμός, με ενδεχόμενες επιλογές της Τουρκίας και θα μείνει ως ένα περιστατικό το οποίο είναι στις διαστάσεις που σας ανέφερα, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο».

Για το ίδιο θέμα, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ είπε πως «η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια αναγνωστών