Βίτσας: Τα επόμενα δυο χρόνια μπορούν να ενταχθούν 20.000 πρόσφυγες | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Βίτσας: Τα επόμενα δυο χρόνια μπορούν να ενταχθούν 20.000 πρόσφυγες

14:32 | 29/3/19

"Η ΝΔ δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο για το μεταναστευτικό. Κατά τη γνώμη μου κινείται στη λογική των χωρών του Βίζεγκαρντ και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων μιλώντας μόνο για την προστασία των συνόρων λες και οι μετανάστες είναι εισβολείς" δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τις χώρες του Βίζεγκραντ και την ακροδεξιά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό» υποστήριξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον News 24/7.

Και περιέγραψε το προσφυγικό-μεταναστευτικό σε αριθμούς: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα. Περίπου 25.000 φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και κατοικίες, 20.000 σε 28 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, 11.500 σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, 2.000 σε σπίτια στα νησιά, 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές του υπουργείου κοινωνικής προστασίας. Αυτός είναι ο δυναμικός αριθμός. Υπάρχει ένα κομμάτι που διαβιούν με δικά τους μέσα και φιλική υποστήριξη. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η Σάμος. Εκεί έχει αυξηθεί η προσέλευση. Έχουμε δύο προγράμματα για να αποσυμφορηθεί το νησί. Στην Ελλάδα έχουμε 550.000 οικονομικούς μετανάστες από πριν το 2016. Στην Αθήνα το 20% του πληθυσμού είναι οικονομικοί μετανάστες».

Κατά τον κ. Βίτσα, «τα επόμενα δύο χρόνια μπορούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με ελληνομάθεια, εκπαίδευση και δυνατότητα απασχόλησης. Άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο μέχρι το καλοκαίρι του 2017 συμφωνήσαμε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι θα πάρουν τρία μηνιάτικα (1.500 ευρώ), θα νοικιάσουν ένα σπίτι, πρόκειται για 200 άτομα, και έτσι θα φέρουμε κόσμο από τη Λέσβο και τη Σάμο».

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή πολιτική τόνισε: «Στην ΕΕ πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εξής: Να επιλυθούν ειρηνικά οι εμφύλιες συρράξεις, να δοθούν χρήματα στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών, να αντιμετωπιστούν οι συνοριακές διαδικασίες με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, να υπάρξει επιμερισμός των βαρών σε ολόκληρη της ΕΕ. Ο Σαλβίνι έχει πετύχει να πηγαίνουν οι μετανάστες στην Ισπανία αντί για την Ιταλία».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε επίσης ότι «αν λάβουμε υπόψιν ότι το 2015 πέρασαν στην Ευρώπη πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι και το 2018 λιγότεροι από 100.000 ήρθε η ώρα να συζητήσουμε με ψυχραιμία μια νέα κοινή πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό».

Για το μειωμένο ΦΠΑ στη νησιά του ανατολικού Αιγαίου είπε ότι «αν συνεχιστεί να είναι μεγάλο το βάρος του προσφυγικού σε αυτά τα νησιά, αυτό το καθεστώς ΦΠΑ θα συνεχιστεί. Το ζήτημα θα κριθεί τέλος Ιουνίου και οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή του ΦΠΑ θα ισχύσει μετά το τέλος του έτους. Και οπωσδήποτε θα υπάρξει μεταφορικό ισοδύναμο».

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ ανέφερε τα εξής: «Πήγα στον σύνδεσμο των πακιστανικών κοινοτήτων. Η λέξη ιθαγένεια δεν υπάρχει στον χαιρετισμό μου, μίλησα για τον νέο νόμο που διευκολύνει τους ανθρώπους να πάρουν άδεια παραμονής. Πετάχτηκε η ΝΔ για να με καταγγείλει επειδή είπα ότι όνειρα δεν έχουν σύνορα. Μου έκαναν σφοδρή κριτική επειδή είπα ότι βάσει νόμου όποιος μπορεί να αποδείξει με βάση έγγραφα ότι βρίσκεται στην Ελλάδα επτά χρόνια, απαλλάσσεται από τον κίνδυνο απέλασης. Αυτόν τον νόμο τον είχε ψηφίσει και η ΝΔ. Η ΝΔ δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο για το μεταναστευτικό. Κατά τη γνώμη μου κινείται στη λογική των χωρών του Βίζεγκαρντ και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων μιλώντας μόνο για την προστασία των συνόρων λες και οι μετανάστες είναι εισβολείς».

«Υπάρχει» -συνέχισε- «υπερβολικό βάρος για την Ελλάδα. Εξετάσαμε 60.000 αιτήσεις ασύλου την τελευταία χρονιά. Ζητάμε κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Μέχρι τις 25 Μαρτίου είχαμε αύξηση 16% ροών το πρώτο τρίμηνο του 2019 στα νησιά και μείωση στον Έβρο, περιμένουμε τον Απρίλιο νέα αύξηση και στα νησιά και στον Εβρο. Είμαστε σε εγρήγορση».

Για τη σύλληψη τζιχαντιστή στη Βουδαπέστη που είχε πάρει άσυλο στη χώρα μας είπε ότι «θα επανεξεταστεί η άδεια που πήρε. Είχαν έρθει τότε 160.000 και έκαναν αίτηση ασύλου. Είμαστε στο σύστημα της Europol δεν υπήρχε κάποια κατηγορία σε βάρος του για έναν χρόνο. Η δουλειά μου δεν είναι να ανησυχώ αλλά να παίρνω μέτρα. Αλλά δεν είμαστε στη λογική μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά. Υπάρχουν Ευρωπαίοι».

Η γενική πολιτική εκτίμηση του κ. Βίτσα είναι ότι: «Όταν κάποιος σκεφτεί τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, ότι η χώρα βγήκε από το μνημόνιο, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ψηφίζεται το νέο νομικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, δεν μπορεί να καταλάβει πώς οι Έλληνες πολίτες θα επιλέξουν επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες δυνάμεις και στέρεες βάσεις στην ελληνική κοινωνία. Έχουμε την κοινωνική συμμαχία που θα βρει πολιτική εκπροσώπηση».

«Το ΚΙΝΑΛ» -συνέχισε- «έχει ένα πρόβλημα: ότι ακολουθούν άλλη γραμμή από τους ευρωσοσιαλιστές και νοσταλγούν την κυβερνητική συνεργασία τους με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ. Η κα Γεννηματά κλαίγεται και νομίζει ότι βρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ θα μαζέψει ψήφους. Θα ήθελα το ΚΙΝΑΛ να μπει σε μια διαδικασία προοδευτικού διαλόγου. Η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου θα γίνει είτε θέλουν να είναι μέσα είτε όχι».

«Έτσι όπως πάνε τα πράγματα εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Αν πέσει ένας μετεωρίτης, αλλάζει το πράγμα. Αλλά δεν θα πέσει» κατέληξε

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών