Διασώθηκαν 18 άτομα από την κακοκαιρία στην Κρήτη | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Διασώθηκαν 18 άτομα από την κακοκαιρία στην Κρήτη

20:04 | 6/4/19

«Πνίγηκε» για ακόμη μια φορά το νησί από την έντονη βροχόπτωση

Με τη στάση του νερού να αυξάνεται επικίνδυνα, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, Πυροσβεστική και ΕΜΑΚ
προχώρησαν στη διάσωση 18 ανθρώπων που κινδύνευσαν μέσα στα σπίτια τους, στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γυαλού, στη Σητεία της Κρήτης.

Μέσα σε λίγες ώρες το σκηνικό που διαμορφώθηκε από την κακοκαιρία, προκάλεσε αγωνία, καθώς οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς ήταν συνεχείς.

Τέσσερα παιδιά αρχικά απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία μέσα από το σπίτι τους, ενώ αμέσως μετά συνέβη το ίδιο με δυο ηλικιωμένους. Αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση και για μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες, που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι της στον Μακρύ Γυαλό και τέσσερις επιπλέον άνθρωποι, που για να σωθούν ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, από όπου τους απεγκλώβισαν άνδρες της Πυροσβεστικής.

«Ήταν μια μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε λίγο μετά τη μια το μεσημέρι. Ευτυχώς καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις περιπτώσεις και να παραδίδουμε τους ανθρώπους που κινδύνευαν στους οικείους τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδακης, που συμπλήρωσε ότι δυο οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη της Σητείας, εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα και χρειάστηκε να επέμβουν σε επτά ακόμη περιπτώσεις ανθρώπων που κινδύνευαν από τη στάθμη των νερών.

Οι πυροσβέστες κλήθηκαν σε πολλές ακόμη περιπτώσεις να απεγκλωβίσουν ανθρώπους. Στο Τζερμιάδο κινδύνεψε ένας οδηγός αυτοκινήτου όταν ακινητοποιήθηκε το όχημα και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών, για να τον μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο σύμφωνα με το flashnews.gr.

Στην Βιάννο ρέμα που φούσκωσε παρέσυρε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο κοντά σε αυτό ενώ σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς και συνεργεία των δήμων και της Περιφέρειας προκειμένου να αποκαθιστούν τα προβλήματα.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια συνθέτουν το σκηνικό στον δήμο Αρχάνων Αστερουσίων, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν έως τα ξημερώματα. Όπως είπε ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανια κ.α. έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες

«Τα συνεργεία μας είναι επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται». Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Κλειστός ο δρόμος προς Βούτες

Με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου - Βουτών περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον οικισμό, θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεοτέρας λόγω καθιζήσεων.

Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικά την διαδρομή μέσω Σταυρακίων ή μέσω Καλεσσών.

Η ανακοίνωση του δήμου Βιάννου

Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν από τις πρωινές ώρες τον δήμο Βιάννου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω κατολισθήσεων βράχων και φερτών υλικών τόσο στο επαρχιακό όσο και στο δημοτικό οδικό δίκτυο.

Τα μηχανήματα του δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης επιχειρούν από το πρωί για την αποκατάσταση των ζημιών. Για λόγους ασφαλείας και πολιτικής προστασίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αποφασίσθηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο των παρακάτω οδών.
  • Δημοτική οδός από Κερατόκαμπο προς Άρβη
  • Δημοτική οδός από Άρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα
  • Η γέφυρα στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο
  • Από Τέρτσα προς Μύρτος
Επίσης ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είναι οδηγοί που κινούνται τόσο στο επαρχιακό όσο στο δημοτικό οδικό δίκτυο του δήμου Βιάννου λόγο συνεχών καταπτώσεων από βράχους και χώματα.

Τα μηχανήματα του δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης επιχειρούν ήδη στο οδικό δίκτυο που καταγράφονται τα προβλήματα.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών