Έγκριση και από το EWG για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Έγκριση και από το EWG για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ

19:57 | 3/4/19

Θετική είναι και η εισήγηση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) προς το Eurogroup για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Πρόκειται για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες και η επιστροφή του επιπλέον επιτοκίου που πλήρωνε η Ελλάδα από το 2016

Στην συνεδρίαση αστραπή του EWG μέσω τηλεδιάσκεψης, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τα μέλη για την αναθεωρημένη έκθεση για την 2η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και έδωσε το πράσινο φως προς το Eurogroup.

Ως γνωστό η έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας νωρίτερα το μεσημέρι επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες δράσεις για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων τις οποίες είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει μέχρι το τέλος του 2018. Με αυτό το δεδομένο ο εισηγητής της Commission κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθούν και τα μέτρα υπό αίρεση που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο για την ελάφρυνση του χρέους τον Ιούνιο του 2018: Η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες και η επιστροφή του επιπλέον επιτοκίου που πλήρωνε η Ελλάδα από το 2016 για το δάνειο των 12 δισ. ευρώ για την επαναγορά χρέους το 2012.

Τα μέλη του EWG δεσμεύτηκαν να κάνουν θετική εισήγηση προς το συμβούλιο υπουργών οικονομικών που συνεδριάζει την Παρασκευή στο Βουκουρέστι ώστε να κλείσει τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση, να εγκριθεί η εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα και να ξεκινήσει ο κύκλος των εγκρίσεων και από τα εθνικά κοινοβούλια .

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών