Η Πόλις Εάλω: Ο Ερντογάν χάνει την Κωνσταντινούπολη | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η Πόλις Εάλω: Ο Ερντογάν χάνει την Κωνσταντινούπολη

11:39 | 1/4/19

Αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη εκλογική ήττα της πολιτικής του καριέρας βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα φαίνονται να περνούν στα χέρια της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές που έγιναν στη Τουρκία. "Είναι αυτή η αρχή του τέλους για τον Σουλτάνο;", διερωτώνται αναλυτές και διεθνή ΜΜΕ

Μετά από ολονύχτιο θρίλερ, όλα δείχνουν ότι ο εκλεκτός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την εκλογή του που θα επιβεβαίωνε την απόλυτη κυριαρχία του Τούρκου προεδρου στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Το πρωί της Δευτέρας, ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου συγκεντρώνει 4,16 εκατ. ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος AKP και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξασφαλίζει 4,13 εκατομμύρια ψήφους.

Την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων ζήτησε, με νέες δηλώσεις του, ο ίδιος ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σημειώνοντας ότι στο σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί και οι τελευταίες κάλπες που τον φέρνουν στην πρώτη θέση με 27000 ψήφους.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν, απαντώντας στις αιτιάσεις για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από το πρακτορείο Αναντολού, τόνισε ότι δεν ξέρει από που παίρνει και μεταδίδει τα στοιχεία.

"Εμείς ακόμη δεν τα έχουμε περάσει όλα στο σύστημα. Προς το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με εξαίρεση 84 κάλπες, όπου υπάρχουν ενστάσεις" σημείωσε. Για το θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, αλλά έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 4.159.650 ψήφους έναντι 4.131.761 ψήφων του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία ότι τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα για τον κεντρικό δήμο της Κωνσταντινούπολης δεν πρόκειται να ανακοινωθούν παρά τις επόμενες τρεις ημέρες, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντιδραση της Κωνσταντινούπολης, αναζωπυρώνοντας φόβους για εκλογικά "μαγειρέματα" και νοθεία.

Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης αν επιβεβαιωθεί συνιστά τεράστια πολιτική ήττα για τον Ερντογάν. Για τις δημοτικές εκλογές, στις οποίες ο ίδιος είχε δώσει δημοσκοπικό χαρακτήρα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει ότι όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει και τις εκλογές. Ως εκ τούτου, χάνοντας το δήμο, είναι και ο μεγάλος χαμένος των εκλογών.

Το AKP σε εθνικό επίπεδο ήρθε πρώτο κόμμα, κερδίζοντας τους περισσότερους δήμους και αυξάνοντας οριακά τα ποσοστά του από το 2014. Ωστόσο, υπέστη ήττα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η πρωτεύουσα Άγκυρα πέρασε για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η Σμύρνη ήταν εξ΄ αρχής "προπύργιο" της αντιπολίτευσης, που κατάφερε να επικρατήσει και στην Αττάλεια.

Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Αττάλεια που χάνει το κόμμα του Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα η Λαϊκή Συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό 51,81% έναντι 37,61% της Εθνικής Συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Καλού Κόμματος της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ.

Το ΑΚΡ σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο Αναντολού, αυξάνει τα ποσοστά του στο 44,42 % έναντι 42,87% το 2014, ενώ αύξηση παρουσίασε και το CHP το οποίο έφτασε στο 30,07 % έναντι 26,34% το 2014.

Το CHP κυριαρχεί και πάλι στα παράλια και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη που δεν έχασε ποτέ, στη Ρεδεστό, δηλαδή Τεκίρνταγ, τα Δαρδανέλια, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνιο, τη Μούγλα, την Αττάλεια, το Χάταϊ, τη Σινόπη, τα Άδανα και τη Μερσίνα.

Νίκη του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν καταγράφεται σε αρκετές πόλεις της Νοτιανατολικής Τουρκίας όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής με σημαντικότερη στο Σιρνάκ, στα σύνορα με την Συρία που εθεωρείτο άνδρο του κουρδικού κόμματος. Αποτέλεσμα που δείχνει ότι η πολιτική των τοποτηρητών που έκαναν σημαντικά έργα υποδομών απέδωσε.

Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, δείχνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να «πληρώνει» την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, κάτι που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Και γι' αυτό στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τόνισε ότι έχει μπροστά του 4,5 χρόνια χωρίς εκλογές για να υλοποιήσει στιβαρό οικονομικό πρόγραμμα.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών