Μητσοτάκης: Σε οριακό σημείο ο ΧΥΤΑ Φυλής, μετά από πέντε χρόνια προκλητικής απραξίας | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μητσοτάκης: Σε οριακό σημείο ο ΧΥΤΑ Φυλής, μετά από πέντε χρόνια προκλητικής απραξίας

18:25 | 16/4/19

Επίθεση σε κυβέρνηση και περιφέρεια εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επισκέφθηκε την ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής. Η ΝΔ προτείνει λύση του προβλήματος μέσω ΣΔΙΤ και με έμφαση στην ανακύκλωση

Επίσκεψη στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής στη Φυλή πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση και ιδίως στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου υποστηρίζοντας ότι παραδίδει τη μονάδα υγειονομικής ταφής στη Φυλή σε οριακή κατάσταση, ύστερα από πέντε χρόνια προκλητικής απραξίας, όπως είπε. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στις εγκαταστάσεις της μονάδας ανακύκλωσης φτάνει μόλις το 25% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων, ενώ το 75% οδηγείται σε υγειονομική ταφή, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η μονάδα Υγειονομικής Ταφής πρόκειται να κλείσει το Μάρτιο του 2020, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, όπως κατήγγειλε.

“Δυστυχώς, σήμερα, η Αττική κάθεται πάνω σε μια μεγάλη υγειονομική βόμβα. Αυτή είναι η κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική εν έτει 2019. Δυστυχώς, και το τελευταίο κύτταρο της Φυλής γεμίζει με ανησυχητικούς ρυθμούς. Και πολύ σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια δραματική κατάσταση” είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

“Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για ό,τι δυστυχώς δεν έγινε αυτά τα πέντε χρόνια: Για το ότι δεν προχώρησαν σημαντικά έργα τα οποία είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σχετικά με τη σωστή επεξεργασία των απορριμμάτων, αλλά και για το ότι δυστυχώς η ανακύκλωση βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά” συνέχισε και τόνισε:

“Οι ευθύνες θα τεθούν στην κρίση των πολιτών, όταν θα προσέλθουν στις κάλπες. Ευθύνη δική μας είναι να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με περισσότερη ανακύκλωση στην πηγή, με περισσότερα κίνητρα για τους δήμους ώστε να ενθαρρύνουν τους πολίτες να ανακυκλώνουν περισσότερο, και φυσικά με μια σωστή και συμφέρουσα διαχείριση των υπολειμμάτων -γιατί πάντοτε θα υπάρχουν υπολείμματα- με ενεργειακή αξιοποίηση εκεί που είναι απαραίτητο. Θα πρέπει πολύ γρήγορα να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και να μην επιτρέψουμε άλλο να παρουσιάζει η χώρα μας αυτή την άθλια, αυτή τη θλιβερή εικόνα στην διαχείριση των απορριμμάτων”.

Πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν ότι η πρόταση της ΝΔ για τη διαχείριση των απορριμμάτων συνδυάζει τρεις βασικούς άξονες: Πρώτον, την ενίσχυση της ανακύκλωσης μέσω του πολλαπλασιασμού των σχετικών μέτρων και της δημιουργίας κινήτρων για την μεγιστοποίηση της διαλογής στην πηγή. Δεύτερον, τη θέσπιση αντισταθμιστικών μέτρων προς όφελος των Δήμων που φιλοξενούν μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και μέτρων επιβράβευσης των Δήμων που επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης στην πηγή. Τρίτον, την προώθηση της μηχανικής, βιολογικής και θερμικής επεξεργασίας του υπολείμματος από τη διαλογή στην πηγή για την παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών, την ανάκτηση ενέργειας, με απώτερο σκοπό την ελαχιστοποίηση του ποσοστού του υπολείμματος προς απόθεση.

Ανέφεραν δε ότι ο σχεδιασμός της ΝΔ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική θα υλοποιηθεί μέσω της σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι επενδύσεις στον εν λόγω τομέα, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και η επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών