«Ο άνθρωπος που ήρθε την Τρίτη, ήρθε μόνο για κακό και έβαλε τη φωτιά» | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Ο άνθρωπος που ήρθε την Τρίτη, ήρθε μόνο για κακό και έβαλε τη φωτιά»

16:24 | 4/4/19

Η πύρινη λαίλαπα ξεκίνησε από τη δύσβατη περιοχή Ψηλοκαταράχι

«Ο άνθρωπος που ήρθε την Τρίτη το μεσημέρι στην περιοχή Ψηλοκαταράχι, ήρθε μόνο για κακό… Και έβαλε τη φωτιά».
Αυτό αποκαλύπτουν στην «Πατρίς» κάτοικοι του οικισμού Σαμαρέικα, οι οποίοι οδήγησαν τους ανθρώπους της εφημερίδας 1.200 μέτρα μακριά από τον οικισμό, σε μια δύσβατη και πυκνή από βλάστηση περιοχή, εκεί όπου η φωτιά έκαψε περίπου 1.000 -1.200 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Από χθες το πρωί δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στο δάσος στη Στροφυλιά, αλλά οι αναζωπυρώσεις είναι συχνές. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη για τη θέσουν υπό έλεγχο και τα κατάφεραν, αν και τα ξημερώματα της Τετάρτης -λόγω της έντασης του ανέμου- υπήρξε κίνδυνος να περάσει το ρέμα Ρούσκουλα, στο Μεγάλο Πεύκο, και να κινδυνέψουν σπίτια. Για την περίπτωση αυτή ήταν έτοιμο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής, όπως δήλωσε στην «Πατρίς» ο συντονιστής επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Αχιλλέας Τζουβάρας.

Τρεις κάτοικοι της περιοχής οδήγησαν τους ανθρώπους της εφημερίδας στο σημείο από όπου το μεσημέρι της Τρίτης, περίπου στις 3:30 το μεσημέρι ξέσπασε η πυρκαγιά. Το σημείο απέχει περίπου 60-70 μέτρα από στενό χωμάτινο δρόμο. Από τον δρόμο μέχρι και το σημείο εκείνο το τμήμα είναι πράσινο, άκαφτο, και αμέσως μετά ξεκινά η... μαυρισμένη περιοχή. Από εκεί και με τη «βοήθεια» βορειοανατολικού ανέμου, που εκείνη την ώρα ήταν ισχυρός, η φωτιά κατέστρεψε τμήματα του υπέροχου και μοναδικού δάσους.

Η φωτιά επηρέασε και τον «Ηνίοχο»

Η πυρκαγιά στην Ηλεία επηρέασε σε ένα βαθμό και την μεγάλη άσκηση «Ηνίοχος 2019». Την Τρίτη το απόγευμα και μέχρι τις 8 το βράδυ που σταμάτησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα, τα μαχητικά αεροσκάφη είχαν σταματήσει την άσκηση, την οποία συνέχισαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

«Η φωτιά ξεκίνησε από εδώ»

Ο Ασημάκης Σπηλιόπουλος , κάτοικος Σαμαρέικων, δήλωσε: «Η περιοχή που βρισκόμαστε λέγεται Ψηλοκαταράχι, στην "καρδιά" του δάσους της Στροφυλιάς. Το σημείο αυτό απέχει από τον οικισμό Σαμαρέικα περίπου 1.200 μέτρα. Ο δρόμος είναι μακριά από το σημείο που έχει πιάσει φωτιά. Από εδώ δεν είναι ότι πέρασε κάποιος και πέταξε ένα τσιγάρο από απροσεξία... Εδώ, για να πιάσει φωτιά, κάποιος ή κάποιοι πέρασαν μέσα από θάμνους και σκίνα και ήρθε εδώ. Η φωτιά ξεκινάει -όπως βλέπετε- από εδώ, ενώ από πίσω δεν υπάρχει φωτιά. Ο γιος μου είδε πρώτος τη φωτιά και ειδοποίησε. Η ώρα ήταν περίπου 3:30 το μεσημέρι της Τρίτης.

Αμέσως  ξεκινήσαμε όλοι οι κάτοικοι των Σαμαρέικων για να σβήσουμε τη φωτιά... Εκείνη την ώρα είχε αέρα βορειοανατολικό με αρκετά μποφόρ. Όμως η φωτιά πέρασε τον χωματόδρομο που οδηγεί στην Μανωλάδα και πήγε στην άλλη πλευρά. Δεν προλάβαμε. Κάποιοι από εμάς πάθανε μικροεγκαύματα. Κάθε φορά που πιάνει φωτιά στο δάσος, είμαστε οι πρώτοι που ειδοποιούμε την Πυροσβεστική. Κάποιος ήθελε να βάλει φωτιά… Θα παρακαλούσα τις αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν εντολές, ώστε να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα στο δάσος για να φθάνουν τα πυροσβεστικά κοντά. Αν είχαμε σταθμευμένο στα δικά μας κτήματα ένα μικρό πυροσβεστικό, θα σώζαμε πολλές καταστάσεις. Ο σύλλογός Τοπίου και Περιβάλλοντος Σαμαρέικων αγαπά -όπως και οι προπαππούδες μας- και προσέχει την περιοχή».

«Εγώ έφερα τα Πυροσβεστικά»

Ο Νικόλαος Σπηλιόπουλος, κάτοικος Σαμαρέικων, δήλωσε από την πλευρά του: «Ήμουν με την γυναίκα μου σπίτι και ξαφνικά είδα φωτιά. Ήταν περίπου 3:30 το μεσημέρι. Αμέσως πήρα την Πυροσβεστική και μου είπαν να βρίσκομαι πάνω στον δρόμο, για τους δείξω πώς να πάνε στο σημείο. Εγώ ήμουν ο πρώτος που πήρα την Πυροσβεστική Λεχαινών και μόλις ήρθαν τους πήγα στο σημείο που είχε ξεκινήσει η φωτιά»

«Μόνο για κακό θα έρθει κάποιος»

Ο Ζαχαρίας Διαμαντόπουλος, κάτοικος Σαμαρέϊκων είπε:«Όταν ξεκίνησε η φωτιά φύσαγε βορειοανατολικός άνεμος, αλλά εγώ πιστεύω ότι αν ερχόταν νωρίτερα ένα ελικόπτερο, θα είχαμε προλάβει το κακό. Τα αεροπλάνα άργησαν πολύ να έρθουν. Επίσης, εδώ οι ζώνες είναι μικρές και η φωτιά όταν φυσάει πετάγεται μέτρα μακριά. Τα δένδρα έχουν "κλείσει", πρέπει να "ανοίξουν", ειδικά στις ζώνες σε αυτά τα σημεία. Το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά δεν περνάει εύκολα άνθρωπος. Εδώ που είμαστε είναι δύσκολο να περάσει άνθρωπος και δεν έχει και λόγο να έρθει. Και αν έρθει, θα έρθει για κακό. Είναι θλιβερό αυτό που έγινε. Για μας και τα παιδιά μας...».

«Ήμασταν έτοιμοι και για εκκένωση σπιτιών»

Ο συντονιστής επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Αχιλλέας Τζουβάρας, υπογράμμισε: «Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αποφεύχθηκε η επέκταση της πυρκαγιάς, ειδικά το βράδυ της Τρίτης και την κρατήσαμε στην ίδια ένταση, γιατί είχαμε δυνατούς ανέμους και το φοβηθήκαμε πάρα πολύ. Υπήρχαν και εναλλαγές στην διεύθυνση του ανέμου... Αυτό δυσκόλεψε πολύ τα πράγματα. Αποτέλεσμα ήταν να φθάσουμε οριακά στο βάθος που βλέπετε, όπου "κόπηκε" η πυρκαγιά ούτως ώστε να μην κινδυνέψουν τελικά σπίτια, ούτε θερμοκήπια, ούτε αγροτικές καλλιέργειες.

Είχαμε δημιουργήσει ιστό με όλους τους αρμόδιους φορείς και ήμασταν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, με ένα τηλεφώνημα, να εκκενώσουμε την περιοχή. Η συνεργασία με εναέρια μέσα, την Περιφέρεια που μας βοήθησε πάρα πολύ, την Αστυνομία και όλους τους αρμόδιους φορείς. Με ηλεκτρονικά μέσα θα μετρήσουμε πόσα στρέμματα έχουν καεί, γιατί υπάρχουν περιοχές που είναι καμένες με έρπουσα πυρκαγιά, χωρίς να καεί το πεύκο, επίσης υπάρχουν περιοχές που έχουν νησίδες μέσα, δηλαδή μέσα στο καμένο υπάρχουν άκαφτα.

Όλα αυτά πρέπει να μετρηθούν αναλυτικά με πλοηγό και ηλεκτρονικά μέσα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα μείνουν στην περιοχή όσο θα χρειαστεί μέχρι να μην καπνίζει τίποτα και να περπατηθεί η κάθε σπιθαμή του εδάφους από την μπότα του πυροσβέστη  Στο σημείο επιχείρησαν 44 πυροσβεστικά οχήματα, 90 πυροσβέστες, 21 άτομα πεζοπόρα τμήματα, η ΕΜΑΚ Πατρών και δύο εναέρια που έχουμε»...

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών