Ο Έλληνας που θα τρέξει στον πιο δύσκολο αγώνα δρόμου στον κόσμο στην έρημο | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ο Έλληνας που θα τρέξει στον πιο δύσκολο αγώνα δρόμου στον κόσμο στην έρημο

11:55 | 7/4/19

Η κούρσα όπου το ανθρώπινο σώμα ξεπερνά τα όριά του

Απόσταση όση έξι Μαραθώνιοι, διακόσια πενήντα επτά χιλιόμετρα, θα καλύψουν σε έξι μέρες οι συμμετέχοντες στον υπερμαραθώνιο δρόμο MarathondesSables στο Μαρόκο, στον οποίο θα υπάρξει και ελληνική εκπροσώπηση.

Ο Σπύρος Λογοθέτης είναι ο ένατος Έλληνας στην ιστορία που θα συμμετάσχει στον υπερμαραθώνιο στην έρημο Σαχάρα, που έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο δύσκολος αγώνας δρόμου στον κόσμο.

Οι ακραίες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αθλητές, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Νίντου, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAMELab, περιλαμβάνουν τα πολλά χιλιόμετρα, τις υψηλές θερμοκρασίες και την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, μα και τη δύσκολη μορφολογία εδάφους - αμμόλοφοι, βραχώδη μονοπάτια. Επιπλέον, το γεγονός ότι κάθε δρομέας κουβαλάει τα απαραίτητα για την επιβίωσή του για τις 6 μέρες του αγώνα, κάτι που μεταφράζεται σε 10 κιλά κατά μέσο όρο φορτίου, αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας και τη σωματική καταπόνηση, μας εξηγεί η Ελένη Νίντου.

Στον ΜarathondesSables το ανθρώπινο σώμα, διευκρινίζει η ίδια, δε φτάνει απλά στα άκρα, μα ξεπερνά και τα όριά του. Αφυδάτωση, μυϊκή βλάβη και φλεγμονή, ηλιακά εγκαύματα, περιορισμένο φαγητό και νερό. Πώς μπορεί να περιορίσει ένας αθλητής την έντονη καταπόνηση που θα δεχτεί το σώμα του; Είναι ποτέ πραγματικά προετοιμασμένος κάποιος για να ανταπεξέλθει το σώμα του σε μια τέτοια πρόκληση;

Ο Σπύρος Λογοθέτης δήλωσε πως ετοιμάζεται με στρατιωτική πειθαρχία τον τελευταίο χρόνο. Έχοντας κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην αθλητική διατροφή και σε συνεργασία με τον προπονητή του κατέληξαν σε ένα πρόγραμμα προπόνησης και στο κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για τη διάρκεια της προετοιμασίας και του αγώνα. Η ολοκλήρωση της προετοιμασίας γίνεται με τον εγκλιματισμό του στη ζέστη. Τι σημαίνει όμως εγκλιματισμός στη ζέστη; Σύμφωνα με την ερευνήτρια, είναι μια διαδικασία που διαρκεί 14 μέρες και περιλαμβάνει 90 λεπτά έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες με ταυτόχρονη άσκηση, η οποία στην περίπτωση του Σπύρου είναι τρέξιμο σε διάδρομο.

Για τον εγκλιματισμό του, ο αθλητής εμπιστεύτηκε τους ερευνητές του εργαστηρίου περιβαλλοντικής φυσιολογίας FAMElab της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων. Υπό την επίβλεψη των θερμο-φυσιολόγων του FAMElab, οι οποίοι έχουν ανάλογη εμπειρία με τον Γεώργιο Τσιάνο που συμμετείχε στον MarathondesSables το 2015, ο Σπύρος Λογοθέτης απέκτησε σχετική «ανοχή στη ζέστη, που προσφέρει μια ασπίδα στον οργανισμό απέναντι στις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσει στην έρημο Σαχάρα».

«Ο ειδικός περιβαλλοντικός θάλαμος του εργαστηρίου, που είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη, παρέχει προσομοίωση θερμοκρασίας, υγρασίας και ακτινοβολίας, έτσι ώστε ο υποβαλλόμενος στον εγκλιματισμό να αποκτήσει την απαιτούμενη θερμορύθμιση και να αυξήσει την απόδοσή του στις υψηλές θερμοκρασίες. Με το τέλος του επιτυχούς εγκλιματισμού, και γνωρίζοντας πως ο Σπύρος Λογοθέτης είναι ένας αθλητής με ήθος, ταπεινότητα και ξεκάθαρο στόχο την επιτυχία, οι ευχές των ερευνητών του FAMElab για καλό αγώνα είναι μαζί του», καταλήγει η κ. Νίντου.

(Πηγή φωτογραφίας: ΑΜΠΕ)

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών