Το χωριό της Ελλάδας που χαρακτηρίζεται πλέον ως μαρτυρικό | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το χωριό της Ελλάδας που χαρακτηρίζεται πλέον ως μαρτυρικό

02:33 | 9/4/19

Οι κάτοικοί του βίωσαν από τις πρώτες ημέρες τη ναζιστική βία

Ως μαρτυρικό χωριό αναγνωρίζεται από την ελληνική Πολιτεία, μέσω του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης (ΦΕΚ) στις 2 Απριλίου, η
τοπική κοινότητα Κοντομαρίου του δήμου Πλατανιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική Αρχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Πλατανιά, την απόφαση για την κατάθεση του αιτήματος στην ελληνική Πολιτεία είχε λάβει το 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο, με το αίτημα να επικαιροποιείται κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο, από το δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη, με έγγραφό του προς το υπουργείο Εσωτερικών.

«Με την αναγνώριση του Κοντομαρί ως μαρτυρικού χωριού διορθώνεται μια παράλειψη της Πολιτείας, που αποκαθιστά μια ιστορική αδικία», τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου Πλατανιά, την οποία αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι κάτοικοι του χωριού Κοντομαρί βίωσαν από τις πρώτες ημέρες της κατάληψης της Κρήτης τη ναζιστική βία, καθώς στις 2 Ιουνίου 1941 Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτέλεσαν τους άρρενες κατοίκους του χωριού ως αντίποινα για τη συμμετοχή τού ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης.

Η σφαγή στο Κοντομαρί, που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και τρία χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε, ήταν η πρώτη από μία σειρά αντιποίνων που έγιναν στην μεγαλόνησο από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών