Τσίπρας: Ιστορικό και ηθικό χρέος η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τσίπρας: Ιστορικό και ηθικό χρέος η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

21:11 | 17/4/19

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε αναλυτικά στις απαράγραπτες αξιώσεις και στην ρηματική διακοίνωση η οποία θα τις επαναλαμβάνει. "Βασικός μας στόχος να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι" είπε ο πρωθυπουργός

Την πρόθεση της κυβέρνησης να απευθύνει ρηματική διακοίνωση προς την κυβέρνηση της Γερμανίας «αμέσως μετά από την ομόθυμη προτροπή του κοινοβουλίου» για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «θα αναμένουμε με καλή θέληση και συναισθήματα φιλίας» την απάντηση της Γερμανικής κυβέρνησης και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις «να ομονοήσουμε ότι αυτήν την φορά θα επανέλθουμε και δεν θα παραπέμψουμε το θέμα στις καλένδες», όπως συνέβη με την ρηματική διακοίνωση του 1995.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με την Γερμανία «σαν ισότιμοι εταίροι». Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ρηματική διακοίνωση που θα απευθυνθεί προς την κυβέρνηση της Γερμανίας θα επαναλαμβάνει τις «απαράγραπτες αξιώσεις» της χώρας μας για τέσσερα βασικά θέματα:

Τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

Τις αποζημιώσεις για τα θύματα εγκλημάτων πολέμου και τους συγγενείς τους

Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου

Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων

Φόρος τιμής στα θύματα του Ναζισμού και τους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την συνεδρίαση της Βουλής για τις Γερμανικές οφειλές «ιστορική», καθώς και «φόρο τιμής» στα θύματα του Ναζισμού και του Φασισμού, αλλά και στους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησαν τους Ναζί, χωρίς να αποφύγει αναφορές και στην αντίσταση στο εσωτερικό της Γερμανίας και της Ιταλίας. Ο Αλ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Ελληνικής εθνικής αντίστασης που «δεν δείλιασαν μπροστά στην πολεμική μηχανή της ναζιστικής Γερμανίας» και «τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι μαζί με εκατομμύρια ανυπότακτους».

Ο Αλ. Τσίπρας συνέδεσε τις αναφορές στην αντίσταση κατά του Ναζισμού με την σημερινή συγκυρία στην Ευρώπη όπου «οι εχθροί της ελευθερίας σηκώνουν κεφάλι» και «θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών, την ίδια την Ενωμένη Ευρώπη, την ίδια τη Δημοκρατία». Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε και την στάση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που «είχαν το θράσος να σηκωθούν και να μιλήσουν» για τις Γερμανικές οφειλές, αλλά απέφυγαν να αναφερθούν έστω και μία στον όρο «Ναζί».

"Θα αξιοποιήσουμε όσα μέσα μας δίνει ο Ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός"

Ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι σε περίπτωση αρνητικής απάντησης της Γερμανίας στην ρηματική διακοίνωση η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει «όσα μέσα μας δίνει ο Ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός κι αν χρειαστεί εξισώνοντας και το δικό μας νομικό πολιτισμό με όσα συμβαίνουν στον Ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό» σχολιάζοντας με νόημα ότι «κατανοείτε φαντάζομαι όλοι σας τι εννοώ».

Κώστας Παπαγιάννης

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών