Γιατί ο Μητσοτάκης δεν πάει στο ντιμπέιτ, αλλά επιμένει για Βουλή | Greek-iNews.gr


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν πάει στο ντιμπέιτ, αλλά επιμένει για Βουλή

09:54 | 3/5/19

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να φέρει τον Τσίπρα σε ένα γήπεδο που εκείνος θεωρεί προνομιακό και δεν του παραχωρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αφορολόγητο- Πολάκης οι δύο άξονες της κοινοβουλευτικής μάχης

Η Νέα Δημοκρατία όπως αναμένετο απέρριψε και χθες τη νέα πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για τηλεμαχία του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας... ραντεβού στη Βουλή.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη απάντησε στην επιστολή της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου υπενθυμίζοντας ότι ο κ.Μητσοτάκης είχε ήδη απαντήσει στο προηγούμενο αίτημα για ντιμπέιτ προαναγγέλλοντας την πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για την επίθεση του στον υποψήφιο ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Κατά τη ΝΔ με την απόφαση του πρωθυπουργού να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης, ο ίδιος προσέδωσε στην τριήμερη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή χαρακτήρα ντιμπέιτ.

Υπενθυμίζετα εξάλλου ότι ο πρόεδρος της ΝΔ συνομιλώντας τη Μεγάλη Εβδομάδα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την προαναγγελία της πρότασης μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας είχε πει: “Ντιμπέιτ δεν θέλατε κ. Τσίπρα, πάρτε το ντιμπέιτ εδώ και πάρτε τον Πολάκη αγκαλιά. Εξάλλου ένα και το αυτό είστε.”

Κατά τη ΝΔ λοιπόν το πραγματικό ντιμπέιτ θα γίνει στη Βουλή και όπως λένε γαλάζια στελέχη δεν είναι το πρώτο, αφού ο κ.Μητσοτάκης τονίζουν ότι συχνά αντιπαρατίθεται στο Κοινοβούλιο με τον πρωθυπουργό. Γιατί όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει όχι και σε μία τηλεοπτική μονομαχία;

Η απάντηση είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν θέλει να επιτρέψει στον κ.Τσίπρα να φέρει τη μπάλα στο δικό του γήπεδο, ούτε να φανεί ότι παραχωρεί στον πρωθυπουργό την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά θέλει να δείξει ότι εκείνος φέρνει τον κ.Τσίπρα στη Βουλή και μάλιστα σε ένα θέμα που έχει επιλέξει ο ίδιος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το σκεπτικό είναι ότι σε ένα ντιμπέιτ η θεματολογία δεν θα τεθεί από τον πρόεδρο της ΝΔ και η συζήτηση θα ανοίξει σε περισσότερα ζητήματα και όχι το ηθικό που θέλει να αναδείξει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ότι ο κ.Πολάκης είναι βαρίδι για την κυβέρνηση και πως η ταύτιση του πρωθυπουργού με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας θα αποδειχθεί μεγάλο πλήγμα για τον κ.Τσίπρα.

Επίσης η ΝΔ θέλει να εντείνει την αντιπαράθεση στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο για να αναδείξει την πρόταση της για τη μη μείωση του αφορολόγητου, με όχημα την οποία συνεχίζει την πίεση στην κυβέρνηση. Και χθες ο κ.Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο Χαλάνδρι, όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες για τη μείωση της φορολογίας, επανέλαβε την πρόσκληση- πρόκληση στον κ.Τσίπρα να ψηφίσει τη γαλάζια τροπολογία.

Γαλάζια στελέχη εξάλλου υπενθύμιζαν ότι δεν είθισται να γίνεται τηλεοπτική μονομαχία των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων για τις ευρωεκλογές, έστω και εάν η ΝΔ έχει προσδώσει σε αυτές χαρακτήρα δημοψηφίσματος και διακύβευμα εθνικών εκλογών. Αντιμετώπιζαν δε ως αστειότητες τις κατηγορίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ.Μητσοτάκης φοβάται την αναμέτρηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ.Τσίπρα, καθώς επισήμαιναν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έχει επιλέξει πολλάκις με προ ημερησίας και ερωτήσεις την αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, αλλά πάντα στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο και επί συγκεκριμένων θεμάτων, τα οποία στο Μοσχάτο θεωρούν ότι φέρνουν σε δύσκολη θέση το ΣΥΡΙΖΑ.

Βίκυ Σαμαρά

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών